Poké bowl – avagy nesze neked kánikula!
Bírod még a forróságot? Ha már kezdtél kifogyni a könnyű nyári receptekből (vagy a hűvösebb napok beköszöntével szeretnéd visszaidézni a nyarat), próbáld ki a hidegen fogyasztandó poké bowl sokszínű variánsait! A vega változatát a húsmentes életmódot folytatók is elkészíthetik.
A hawaii konyha tradicionális étele nálunk még kevésbé ismert, pedig tényleg érdemes kipróbálni – utána garantáltan állandó helye lesz a tervezett menüsoron! Bár eredetileg a halászok nyesedékekből készítették, melyek megmaradtak a hal feldolgozása során, az idő folyamán viszont egyre népszerűbb lett szerte a világon – ezzel együtt változatosabb, ízletesebb is. Bárki elkészítheti saját ízlése szerint, a lényeg a forma: a poke (pokeh) szó jelentése „szeletelt” vagy „vágott”, mely a tálba kerülő alapanyagokra utal. Készíthetjük hagyományosan szójaszószban pácolt nyers hallal, de grillezett lazaccal, garnélával, tofuval és csirkével is, így tényleg mindenki saját ízlésére szabhatja!
Hozzávalók, ahogy én készítettem:
- Lazac, fűszervaj
- Sushi rizs (kerekszemű)
- Rizsecet, cukor, só
- Avokádó
- Lilakáposzta
- Sárgarépa
- Szójaszósz
- Kígyóuborka
- Citrom / lime
Elkészítési mód:
Első körben a rizst készítjük el: egy pici olívaolajon üvegesre pirítjuk a rizst (4 fő részére 1 bögre), dupla mennyiségű vízzel felöntjük, felforraljuk, majd alacsony lángon, lefedve 18 percig főzzük. Addig a 0,5 dl rizsecetet felhevítjük, 2 teáskanál sóval és 25 g cukorral elkeverjük.
Amint a rizs megfőtt, leöntjük róla a maradék vizet, alaposan hozzákeverjük a már ízesített rizsecetet, majd lefedve félretesszük legalább 15 percre. Minél ragacsosabb, annál jobb!
A rizs főzési ideje alatt felszeleteljük a zöldségeket is. A lilakáposztát pár csepp olívaolajjal és fokhagymás sóval elkevertem, hogy még finomabb legyen. A sárgarépát lereszeltem, az uborkát csíkokra vágtam, az avokádót pedig pici kockákra. A tálhoz bátran engedd el a fantáziád: jól illik hozzá a pirított gomba, kukorica, újhagyma, szójabab, tofu, lilahagyma, mangó, ananász is.
Nyers hal helyett én füstölt lazacot választottam, melynek mindkét oldalát egy előmelegített grill serpenyőn, zöldfűszeres vajon sütöttem át, mindössze 3-4 perc alatt, így a bőre is ropogósra pirult – mi így szeretjük legjobban! Választhatsz helyette tonhalat is, nyersen, vagy konzerves változatával is. Nálunk legközelebb pirított garnélával fog elkészülni a tál, te mivel próbálod ki?
A menü megtekinthető lesz Instagramon és FaceBookon | Kövess be a közösségi médián is!


A tál alapja a rizs, erre szépen rendezd el egymás mellé a feltéteket – minél színesebb, annál jobban mutat! Kínálj mellé szójaszószt és citromszeletet, szórj rá szezámmagot, retekcsírát.
Extra tipp:
Nyers hallal készítenéd, de félsz a natúr íztől? Próbáld ki a szójaszósz – gyömbér – méz – chili – szezámolaj keverékét, pácold be pár órára, és így tedd a tálhoz a tonhalat / lazacot!