Főétel

Cukkini csónak

Cukkini csónak – a nagy nyári kedvenc

A cukkini alapvetően egy rendkívül jól variálható alapanyag, nálam mégis a legeslegkedvencebb a töltött verziója. Kétféleképpen is szoktam készíteni, ezúttal a húsosabb verziót osztom meg veletek.

A cukkiniket először is felvágtam, hogy szép hosszú csónakokat kapjak, a belsejét kiskanállal kiszedtem, megsóztam, előmelegített sütőben alacsony fokon sütöttem, így igazán puha lesz. Míg a cukkinit elősütöttem (körülbelül fél óra), jöhet a töltelék: darált hús, paradicsom, vöröshagyma, fokhagyma, fűszerek (só, bors, oregánó, petrezselyem, fűszerpaprika) keverékéből készítve.

Az apróra vágott hagymát forró olajon megdinszteljük, jöhet rá a szintén felaprított paradicsom, fokhagyma, majd a darált hús is, fehéredésig pirítva. Ekkor megszórjuk pirospaprikával, pici vízzel elkeverjük, fűszerezzük. Lényegében egy bolognai ragu alapot készítünk.

Ha a cukkini kellően megpuhult (villával ellenőrizhetjük), kivesszük a sütőből, és tömlős sajt – tejföl keverékével megkenjük. Erre szedjük a húsos tölteléket, reszelt sajttal megszórjuk, s mehet vissza a sütőbe, míg rápirul a sajt is. Mivel mind a cukkini, mind a ragu már külön-külön elkészült, így mindössze 5-10 perc sütés elegendő – addig készülhet egy fokhagymás joghurtos mártás is hozzá.

A cukkini alapvetően semleges ízvilágot képvisel, így a nagyobb hangsúlyt a húsos massza kapja – na meg a sajtkrémünk! A fűszerezés tetszés szerint változtatható, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő arányokat, merjünk bátran ízesíteni, kísérletezni. Jó étvágyat! 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük