Jászság Leves

Tiszai halászlé

Létezik-e kellemesebb idill a tavaszi szellőnél, amikor a napsütés simogatja vállad, összejön a társaság, bográcsban rotyog a halászlé, szisszen a sör, háttérben gyerekkacaj, mókás történetekkel való nosztalgiázás, hangulatos zene, és a család apraja-nagyja kiveszi részét a közös ebéd főzéséből? Ha Te is szeretnél részese lenni, hívd össze szeretteid, és főzzetek közösen halászlevet – hogy ne csak a Karácsony, de egy átlagos nap együtt is szeretet ünnepe lehessen!

Ezúttal a családi receptünk osztom meg veletek, mi, a Tisza partján hogyan készítjük, hogyan, és a lényeg: valójában mitől is lesz igazán sűrű a halászlé. Kövesd leírásom, így biztosan neked is sikerélményed lesz a főzést követően – ám ne aggódj, ha mégsem lesz tökéletes a végeredmény, minél többször készíted, idővel annál magabiztosabban, annál finomabban sikerül!

Kezdődhet a nap? Tölts egy pálinkát, kelleni fog, hisz a halpucolás nemes feladat! Szilva, barack, pikkely, körte, pikkely, fej – jöhet még kettő? Ha megtisztítottad a halat, darabold fel, első körben a farka és feje kerül a bográcsba, a többi részét sózd be alaposan, tedd félre. Öntsd fel vízzel, adj hozzá kilónként egy fej vöröshagymát – az öregebb hagymából könnyebben oldódik az aroma. Jöhet két-két darab paprika és paradicsom, így főzzük, míg a halzsír kezd felszínre kerülni. Ekkor keverd hozzá az őrölt fűszerpaprikát, mely csak zsírban oldódik fel megfelelően.

Sóval ízesítsd, viszont feketebors hozzáadása nem szükséges!

Főzd addig, időnként megkevergetve, amíg a hús kezd leválni a gerincről és szálkákról, teljesen puha, szinte már pépes állagú nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá még kis vizet, sózd újra.

S jöhet még egy pálinka a legmacerásabb része: passzírozás! Elsőként egy nagyobb lyukú szűrűn egy fakanál segítségével átpasszírozzuk a levest (ha kell, kétszer ismételve), majd egy kisebb lyukú szűrűn öntjük át az egyre tisztább, ám rendkívül sűrű halászlevet.

Ha vizuális típus vagy, nézd meg receptvideóm Instagramon avagy TikTokon is!
… és ha már ott jársz, ne felejts el bekövetni a közösségi média felületein is!

A lé mehet vissza a bográcsba, óvatosan belehelyezhetjük a már elkészített, besózott halszeleteket is. NAGYON FONTOS! A szeletek állagának megóvása érdekében inkább tegyük félre a fakanalat, ezek után csak óvatosan rázogassuk a bográcsot (fazekat), nehogy összetörjük a halat. Sóval ízesíthetjük még, feketebors használata továbbra sem szükséges. A tüzes hangulat fokozása érdekében minimális chilicseppeket önthetünk hozzá, de akár utólag is pótolható, a tányéron.

Amint a hal teljes egészében megfőtt, elkészült ételünk. Apropó, hal: lehet ponty, kárász, keszeg, harcsa, kecsege, ha megfelelő helyről vásárolsz, nem kell félned a pocsolyaíztől sem.

A tiszai halászlé mellé nem kínálunk tésztát, kizárólag kenyérrel fogyasztandó! Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük