Főétel

Kocsonya

Füstölt csülkös kocsonya recept

„Ahány ház, annyi szokás” – ez jellemzően igaz a kocsonya főzésre is. Van, aki füstölt hússal, van, aki zöldségekkel készíti, míg van, aki inkább a teljesen natúr ízt kedveli. Megosztom veletek saját receptem, melyet az elmúlt években tapasztaltam ki, családi és baráti visszajelzések szerint is nagyon ízletes lett.

Hozzávalók 8-10 fő részére:

  • 1,5 kg füstölt csülök
  • 2 db farok, 2 db köröm, 2 db fül, 0,5 kg bőrke
  • 3 fej fokhagyma gerezdekre bontva, 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 1 db zeller, 3 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1 db zöldpaprika
  • fűszerek (egész bors, köménymag, babérlevél, egy csipet só)

Első fontos lépésként a füstölt csülköt áztasd be egy éjszakára, valamint, vedd elő a lehető legnagyobb fazekad (minimum 10-15 liter), vagy kérj hozzá kölcsön még időben! Ha hentestől vásárolsz, szívesen feldarabolja neked a hozzávalókat, a fűszerekhez pedig érdemes rozsdamentes fűszergolyót használni (a habozás és tálalás során segítségedre lesz, nem fognak szétúszkálni).

A kocsonya készítése időigényes folyamat, az elő-, és utómunkákat leszámítva a főzésre 4-6 órát kell rászámolni. Minden megtisztított hozzávalót felteszünk egy fazékba főzni, hideg vízben, a legalacsonyabb lángon!  Nagyon fontos, hogy nem szabad egy kávéskanálnyi mennyiségnél több sót használni a főzés során, ugyanis a sok só gátolja a kocsonya megkötését. A lassú főzés egésze során folyamatosan habozni szükséges, hogy szép tiszta legyen a lé – a nagyobb láng hatásától és a habtól zavarossá válhat ételünk.

Ha a sárgarépa megfőtt, kiszedjük, félretesszük, majd ellenőrizzük a húsokat is: amint a csülök csontjáról levált a hús, elkészültünk!  Egy szűrő és szedőkanál segítségével átmérjük a levét egy másik fazékba, a húst és zöldségeket külön szedjük. Időközben elkészíthetjük a tányérokat, minden tányérban egyenlő arányban osszuk szét a húsokat, bőrös részeket.  Ízlés szerint főtt tojást, valamint a sárgarépát karikákra vágva is kiadagolhatjuk. Ismét a szűrő segítségével öntjük fel a tányérokat a kocsonya levével, majd szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, mielőtt a hűtőbe helyezzük, ahol reggelre gyönyörűen megkötnek. 

Ha követted receptem, tökéletes állagú kocsonyát fogsz kapni, intenzív ízekkel, mindez köszönhető a csontos – bőrös sertésrészek magas kollagéntartalmának, a sok fokhagymának, és kevés sónak. 

Extra tipp:

Őzgerinc formába mérj ki egy adagot a léből, helyezz el benne zöldségeket, pl. borsó, és kockákra vágott sárgarépa, valamint, fürj/tojásokat. Öntsd fel egy újabb adag lével, várd meg, míg megköt, borítsd ki a formából, szeleteld, és máris tökéletes köretet kaphatsz a füstölt sonka, kalács mellé! 

Ha tetszett a bejegyzésem, kövess be a Feketebors gasztroblogon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük