Mindig a tiltott gyümölcs a legédesebb, szokták mondani – jelen esetben, a hús lenne egyik kiemelten tiltott ételünk, ráadásul, 40 napon keresztül! Te kibírnád ennyi ideig?
Hamvazószerda beköszöntével kezdetét vette a böjti időszak, mely egészen Húsvétig tart. A lemondás idején elhagyjuk a hétköznapi élvezeteket, és lelkünk megújulására koncentrálunk. Elsőre valószínűleg mindannyian a húsfélékre gondolunk, ha a böjtről beszélünk, pedig valójában ide tartozik még az üdítő, kávé, chips, gyorsételek valamint, a péksütemények is! Minden, melyet manapság oly nagy élvezettel fogyasztunk, már-már túlzásba esve habzsolunk!
A következő hetekben életvitelünkben is itt a lehetőség rendet rakni: mondj nemet az élelmiszer-pazarlásra, a műanyag zacskók használatára, az impulzív vásárlásokra, a válogatás nélküli szemetelésre! Legyen fókuszban a megújulás, fenntarthatóság!
S miért éppen hamvazó? „Emlékezzél meg ember, hogy porból lettél és porrá leszel.” – nevét a homlokra rajzolt keresztről kapta, mely az elmúlásra és megtisztulásra emlékeztet. Tanuljuk meg értékelni mindazt, ami adott, ne legyünk telhetetlenek! Képes vagy valóban odafigyelni másokra is, vagy csupán saját élvezeteid hajszolod? Lépj egyet hátra, állj meg egy percre, emlékezz.
A teljes lelki megtisztuláshoz hozzájárulnak a könnyedebb ételek, ám mégis milyen ételeket érdemes fogyasztani ilyenkor? Bevallom, én általában húst-hússal eszem (mely receptjeimben is visszatükröződik), de azért igyekszem megtartani az egyensúlyt, és a hétköznapok során is beiktatni húsmentes napokat. Összeszedtem néhány ötletet, arra az esetre, ha Te is telítődve érzed magad a zsíros ételektől – gondolom, unod már a klasszikus rántott sajt, rántott gomba, rántott karfiol választékot. Rengeteg finom húsmentes étel közül lehet válogatni, negyven napon keresztül:
– diós-petrezselymes pestos gnocchi, burrata, koktélparadicsom – rántott camambert sajt – bundázott sült alma fahéjas cukorral – túrógombóc – fokhagymás spenótos lasagne – sajtos rizsgolyó – diós-gombás pite – ricottával töltött ravioli rukkolával és magvakkal szórva, koktélparadicsommal – zöldbabfőzelék – kelkáposzta levélbe göngyölt zöldséges gomba – medditerrán lecsó cukkinivel – sajtos tészta – juhtúrós gncohhi – tojásos nokedli – falafel joghurtos mentás zöldségkörettel – gombás rizottó – zalai dödölle – gombapaprikás – rántott sajt zöldséges kuszkusszal – kapros tökfőzelék tükörtojással – szilvás gombóc – gombás lencsefasírt – kínai zöldséges pirított tészta – lencsefőzelék – teriyaki tészta tofuval – karfiolrizs zöldségfasírttal –
Melyik receptre lennél kíváncsi? Írd meg kommentben, elkészítem!
Ha tetszett a bejegyzésem, kövess be a Feketebors gasztroblogon és Instagramon is!