Air Fryer

Focaccia

Focaccia – olasz lepénykenyér

air fryerben sütve

Puha és ropogós, aranybarna kérgű, változatos feltéttel dekorálható – ez az olasz lepénykenyér, vagyis a focaccia. A frissen sült kenyeret mártogathatod krémlevesbe, kínálhatod szeletelve, sörkorcsolyának… vagy, csak úgy, önmagában, mert hihetetlenül finom!

A receptet a COSORI Turbo Tower Pro Smart forrólevegős sütő tesztelése során tapasztaltam ki – gondoltad volna, a gép 7 funkciója közt szerepel a kelesztés és sütés is? Jelentősen megkönnyítette a munkám, és a tésztának is kifejezetten jót tett, nem kellett mozgatni.

Hozzávalók:

  • 180 ml langyos víz
  • 16 g friss élesztő / 4 teáskanál száraz élesztő
  • csipetnyi kristálycukor
  • 250 g liszt
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj

Alkoss kedvedre, a feltétek közt válogass ízlésed szerint:

  • koktélparadicsom félbe vágva
  • színes kaliforniai paprika csíkokra szeletelve
  • bébi brokkoli
  • babérlevél, rozmaring
  • édeskömény, kakukkfű, tárkonyág

Teljes recept:

Első lépésként a 100 ml langyos vizet keverd össze az élesztővel és cukorral, fedd le egy konyharuhával, tedd meleg helyre felfuttatni, amíg körülbelül 10-15 perc múlva habos lesz.

Egy nagy tálban keverd össze a lisztet az étkezési sóval, a közepébe készíts mélyedést – ebbe öntsd bele az élesztős keveréket, fakanállal keverd 2 percig. Óvatosan adagold hozzá a megmaradt 80 ml vizet, amíg egy ragacsos tészta nem képződik.

Formázz belőle gombócot, tedd a sütőpapírral bélelt forrólevegős sütő kosarába. A hagyományos recept szerint ismét letakarjuk konyharuhával, meleg helyen hagyjuk állni 30 percig, míg megkel – viszont a Cosori kelesztés funkciójának köszönhetően mindez 15 perc, 45 fokon!

 Az idő leteltével csorgasd végig az olajat a tésztán, melyet az ujjbegyeiddel teríts szét a kosárban (ügyelve rá, az olaj mindenhol befedje a tésztát, és egységes vastagságú legyen).

További kelesztés szükséges, legalább 30 percig
– a gépben számomra ez szintén 30 perc volt, 45 fokon, a kelesztés funkció által.

Tetszés szerint díszítsd az alapot:
jöhetnek a formára vágott zöldségek és fűszernövények, óvatosan nyomd bele a tésztába.

Légkeveréses sütőben / air fryerben süsd 180 fokon 15 percig
– ez idő alatt csodaszép aranybarna lesz. Szeleteld, fogyaszd frissen!

#reklám | Köszönöm Trnd Projekt és Cosori Magyarország!
További tartalmakért és tapasztalataimért kövess be Instagramon és TikTokon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük