Főétel Kiskunság

Izsáki betyárgombóc

Nemzeti ünnep alkalmából érdemes kissé lassítani rohanó hétköznapjainkban, és gondolatainkban felidézni azt a megannyi szépséget, melyet a magyar kultúra rejt. Őseink küzdelmeinek köszönhetjük szabadságunk, országunk, valamint, a hagyományőrző tevékenységek által fennmaradt értékeink. Számodra mit jelent magyarnak lenni? Mi jut eszedbe, ha meghallod: Magyarország?

Az Izsáki Házitészta újdonságának köszönhetően ezentúl a konyhában is tiszteleghetünk a hősök előtt, hisz „Magyar tészta” csomagjuk tartalma hazánk emblematikus épületeit és tárgyait önti tésztaformába. Különlegessége, hogy a Lánchíd, Parlament, Halászbástya, vagy épp a Gyulai Vár is megjelenhet tányérunkban, de ugyancsak készült vizsla, pálinkáspohár, bogrács forma is. Személyes kedvenceim mégis az országunkat, és a szódásüveget ábrázoló tésztácskák.

Ha szeretnél többet megtudni a termékről, valamint a csomagban található motívumokról, látogass el az Izsáki Házitészta Kft weboldalára, kövesd őket a közösségi média felületein!

S hogy milyen receptet álmodtam meg én hozzá?

Természetesen, egy igazán szaftos magyar ételt, a betyárgombócot. Tudtad, névadója szorosan kötődik Izsák településhez is? Bogár Imre, a Kiskunság leghírhedtebb lovas betyárja nagyon sokszor megfordult erre, hisz menedékhelye a Gáspár István jómódú gazda tulajdonában álló Némedi tanya volt. Az elbeszélések alapján a gazda szívesen vásárolta fel a betyárok szerzeményeit, olykor rejtegetve is őket – kisebbik lánya pedig Bogár kedvese volt hajdanán.  (forrás: izsak.hu)

Az alföldi betyárt még Móra Ferenc is említi „A madarásztói szép asszony” című elbeszélésében, de számos egyéb dal, ballada, irodalmi mű is feldolgozta történetét és fogságba esését.

Hogyan idézheted fel ételeidben a régi idők ízeit? Füstölt szalonna, sok hagyma, és jó sok szaft!

Kövesd receptem, kápráztasd el vele szeretteid!

Hozzávalók 4 fő részére:

  • Magyar tészta (Izsáki Házitészta Kft)
  • 0,7 kg darált sertéshús
  • Gomba (konzerv)
  • Só, bors, fűszerpaprika, majoranna, kömény
  • Tejföl, liszt, 2 db tojás, olaj, zsemlemorzsa
  • Kolozsvári szalonna
  • Vöröshagyma, fokhagyma

A gombóc hozzávalóit (hús, fűszerek, tojás, zúzott fokhagyma, zsemlemorzsa) alaposan összekeverjük, félretesszük, így lesz ideje összeérnie az ízeknek. Vegyük elő a kolozsvárit, vágjuk fel vékony szeletekre, pirítsuk le, majd egy kis tálkában tegyük félre. A vöröshagymát apróra szeljük, a szalonna zsiradékon megpirítjuk, 1 dl vízzel felöntjük, alacsony lángon üvegesre pároljuk – amint a levét elfőtte, tűzről kissé levéve a fűszerpaprikával szórjuk, csomómentesre keverjük, majd újra felöntjük körülbelül 2 dl vízzel. Botmixer segítségével (bár ez a lépés kihagyható) krémesítjük. Végül, hozzáadjuk a szeletelt gombát, a pirított szalonnát, borssal, majoránnával, őrölt köménnyel ízesítjük, így főzzük még körülbelül15-20 percig, ez idő alatt elkészítjük a többi hozzávalót.

  • Sóval csak óvatosan, hisz alapvetően a szalonna is bőven hozzáad a sós érzethez!

Vizes kézzel apró gombócokat formázunk a húsból, egy külön serpenyőben forró zsiradékon minden oldalát 2-2 perc alatt megpirítjuk, majd hozzáadjuk a gombás raguhoz. Közepes lángon főzzük, amennyiben szükséges, tovább ízesítjük. Tejföl és liszt segítségével sűrítjük, addig feltesszük a vizet a tésztához. A csomagoláson leírtak alapján forrástól számítva 2 perc alatt készre főzzük a tésztát, 8 percig pihentetjük, leszűrjük – így marad szép formás minden motívum.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük