Főétel

Muszaka

Muszaka, avagy az eredeti görög rakott padlizsán, sajttal szórva

A plázák gyorsbüfé során egyre másra követi egymást a török és görög kínálat, mindenhol megtaláljuk a híres muszakát, ám képes lennél otthon is elkészíteni? Naná! Kövesd receptem:

Hozzávalók 4 fő részére:

– 0,5 kg darálthús (sertés, marha, bárány)
– 3 db padlizsán, 3-4 db nagyobb burgonya
– sűrített / darabolt paradicsom, vöröshagyma, fokhagyma
– só, bors, fahéj, őrölt szerecsendió, oregánó
– 2 ek liszt, 2 ek vaj, 500 ml tej
– zsemlemorzsa, reszelt sajt, étolaj

Hálás leszel magadnak, ha amit csak lehet, előkészítesz már előző nap, így ebéd előtt elegendő fél órát rászánni (plusz sütési idő), amíg összeállítod ételed – időspóroló tippjeim:

  • A vöröshagymát és fokhagymát aprítsd fel, pirítsd le, hűtőben eláll másnapig
  • Egy paradicsomos ragu alap mindig hasznos, ha van a fagyasztóban
  • Hámozd meg és darabold fel a krumplit, hagyd a vízben, másnapi felhasználásig hűtőben
  • Tejszínnel, tejjel közvetlenül főzés előtt dolgozz – minőségben nyerhetsz vele egy napot!

  • A besamelmártás kis gyakorlással rutinműveletté válik: vaj, liszt, tej – kész is!
  • A padlizsánt közvetlenül sütés előtt vágd fel, az alapanyagokat rétegezd, végül a mártás, sajt.
  • Fűszerek közül ezúttal a fahéj és szerecsendió áll a központban, ezek adják ételünk igazi ízét!

Görög muszaka recept:

A hagymát felaprítjuk, minimális olaj hozzáadásával üvegesre pároljuk, majd ezen megpirítjuk a darált húst, sóval, borssal fűszerezve. Amint levet engedett, 3 dl fehér szárazbort öntünk hozzá.

  • Tudtad? A fehér bor íze kevésbé dominál ételünkben, csak kihangsúlyozza fűszerezését

Hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, néhány darab apróra vágott paradicsommal együtt, így főzzük alacsony lángon további 25-30 percig. Kiemelt fűszereink ezúttal a fahéj és őrölt szerecsendió lesznek, illetve az oregánó. Bátran szórjuk, kevergessük, készre főzzük a ragut. Időközben megtisztítjuk a padlizsánt és meghámozzuk a burgonyát, vékony szeletekre vágjuk. Sütőben, vagy grill serpenyőn pici olajon mindkét oldalukat pár perc alatt megpirítjuk, így lesz igazán intenzív ízük, és megőrzik állaguk is a sütés során. Érdemes kipróbálni, sokkal finomabb így!

A besamelmártáshoz 2 ek vajat hevíts fel, szórd meg 2 ek liszttel, fokozatosan önts hozzá 400-500 ml tejet, kevergesd csomómentesre. Sóval, borssal, pici őrölt szerecsendióval fűszerezd. Ha kellően sűrű és csomómentes lett, tedd félre. (Ha nem sikerül teljesen csomómentesre keverni, szűrd át.)

A tepsi alját kend körbe kissé olajjal, szórd meg egységesen vékony réteg zsemlemorzsával, erre helyezd a burgonya-, rá pedig a padlizsánszeleteket. A húsos raguval öntsd le teljesen, a tetejére újabb réteg padlizsán kerül. Végül jöhet a mártás, melyre szórj ismét zsemlemorzsát, a tetejére pedig reszelt sajtot. Legyen mindenhol egységes minden réteg, jól át tudjon sülni ételünk.

A 180 fokra előmelegített sütőben fedő nélkül körülbelül 35-40 perc alatt aranybarnára pirítjuk, majd kissé pihentetjük. Szaftos állaga miatt hidegen könnyebb szeletelni. Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük