Húsgombóccal, savanyúkáposztával
A tartalmas és bőséges, laktató levesek ideje újra beköszöntött!
Ezzel a recepttel észrevétlenül feltuningolhatod a vitamin tárad is, köszönhetően a savanyúkáposztának, mely intenzivitása az egész étel ízét átjárja!
- Tudtad, az Izsáki Házitészta Kft kínálatában megtalálható rovásírás betűtészta is?
Stílszerűen válaszd Te is ezt a betétet a székely leves mellé kifőzve!
Hozzávalók a húsgombóchoz:
- 50 dkg darált hús
- vöröshagyma, fokhagyma
- majoranna, fűszerpaprika
- tojás (1 db), rizs
- só, bors, kömény
Hozzávalók a leveshez:
- vöröshagyma, fokhagyma
- zeller, sárgarépa, fehérrépa
- lestyán, tárkony, kapor, csombor
- olaj/zsír, só, bors
- liszt, tejföl, citrom
- savanyúkáposzta
- babérlevél, kömény
A forró zsiradékon megdinszteljük az összes apróra vágott vöröshagymát, melyből egy kisebb adagot félreteszek, hozzákeverni a húsgombóchoz. A sárgarépát karikákra vágom, kissé lepirítom, tűzről levéve fűszerpaprikával elkeverem, majd a leveshez szükséges vízzel felöntöm, közepes lángon főzöm. Sóval, borssal fűszerezem, hozzáadom a többi zöldséget is: cikkekre vágott karalábé, zeller, zúzott fokhagyma. Körülbelül 20 percig főzöm, addig előkészítem a húsgombócokat is.
A darált húst sóval, borssal, egy darab tojással, félig megfőtt rizzsel, valamint, a fűszerekkel alaposan összekeverem. Hozzáadom a már megdinsztelt vöröshagymát és zúzott fokhagymát, majd vizes kézzel apró gombócokat formázok belőle.
A leves valódi fűszerezése ezután következik: jöhet minden, ami az erdélyi világot idézi! Lestyán, kapor, csombor, tárkony, petrezselyem – minél több, annál jobb. Frissen az igazi, de az üzletekben található szárított „erdélyi fűszerkeverék” is tökéletes hozzá.
Ha a zöldségek kezdenek megpuhulni, a savanyúkáposztát is hozzáadjuk a leveshez, amennyiben szükséges, vízzel még hígítjuk. A gombócokat óvatosan a levesbe adagoljuk (aki kicsit bátortalanabb, kifőzheti külön forralt vízben, nehogy szétessen), így főzzük még egy órán keresztül. Csepegtess hozzá citromlevet, az igazán savanykás ízekért!
Őszintén szólva, én szívesebben keverem a tejfölt a leveshez csupán már közvetlenül fogyasztás előtt, tálaláskor, hisz így tovább tárolható ételünk, mintha az egész adagot a főzés során behabarnánk. (Habarás: lisztet tejföllel egy kis lével csomómentesre keverni, majd ezt az elegyet folyamatos kavargatás közben adagoljuk apránként a leveshez is.)
Tartalmas leves lévén, mellé mindössze süteményt kínálnék – ezúttal sós rudacska készült, melyhez nővérem ötlete alapján a már kifőzött betűtésztával szórtam meg, ropogósra sütve azt.
Ha szeretnéd kipróbálni, nézd meg a rudacskákról készült videóreceptem
TikTokon és Instagram Reels felületén – Kövess be ott is a finom tartalmakért!