Mediterrán padlizsánragu citrusos csirkeszárnyakkal
Ha épp a pihentető szabadságod töltöd, ha épp az irodába sietsz, ha épp nyaralni indulsz, vagy ha csak egy könnyű nyári receptet keresel, ezt mindenképpen készítsd el, kóstold meg!
Vajon mi sül ki abból, ha a magyarok kedvence lecsót kombináljuk a nyár többi ízével? Citrom, menta, bazsalikom, padlizsán, és még a bikini alak is megmarad! Mindössze 40-50 perc alatt elkészíthető, a konyhában kevésbé rutinosoknak is. Apropó, konyha! Milyen lehet ezt a receptet vízpart mellett, kertből szedett zöldségekből elkészíteni? Hm… csábító ötlet, ugye?
Hozzávalók 2-3 fő részére:
- 1 kg csirkeszárny
- 3 db paradicsom
- 3 db kápiapaprika
- 1 db vöröshagyma
- 1 db lilahagyma
- 1 db padlizsán
- 2-3 gerezd fokhagyma
- Só, bors, olívaolaj, citrom, joghurt/tejföl
- Fűszerek: őrölt kömény, gyömbér, kakukkfű, tárkony, oregánó, rozmaring, kapor, tárkony, mentalevél, citromfű, bazsalikom, majoranna (Provence keverék)



Mielőtt bepácoljuk a húst, a padlizsánt egyforma szeletekre vágjuk, egy tepsibe rendezve pici olajjal meglocsoljuk, sóval, borssal szórjuk, előmelegített sütőbe helyezzük, körülbelül 10 perc alatt aranybarnára pirítjuk. A pác előkészítéséhez összekeverjük az olívaolajat a sóval, borssal, a két kávéskanál tejföllel / joghurttal, illetve a zöldfűszerekkel is. Citromot csepegtetünk hozzá, alaposan megkenjük a szárnyak minden oldalát. Pici vizet öntünk a húsok alá a tepsiben, lefedve egy óra alatt megsütjük – amint a hús kezd leválni a csontról, a fedőt levéve további 5-10 percig pirítjuk.



Amíg a hús a sütőben sül, felszeleteljük a zöldségeket: a vörös és lilahagymát ezúttal nagyobb szeletekre, a paradicsomot és paprikát kockákra, a fokhagymát apróra zúzzuk. A már felhevített olajon a kétféle hagymát pár perc alatt pároljuk, majd folyamatosan hozzáadagoljuk a többi zöldséget is – kivéve a padlizsánt! A fűszerek adják ételünk zamatát – többek közt a kakukkfű, oregánó, mentalevél, citromfű, rozmaring, tárkony, melyek elhozzák tányérodra az igazán mediterrán hangulatot, mintha csak a napsütötte tengerparton étkeznél! Pár csepp citromlé, majd végül, a korábban félretett sült padlizsánt is hozzákeverjük a raguhoz, óvatosan elkeverjük.


Jól illik hozzá a grillezett pepperoni, pikáns ízével tökéletesen passzol a nyári raguhoz. Jó étvágyat!