Szabadság, naplemente, sűrű lombok nyújtotta árnyék, madárcsicsergés – előkerül a nagy fazék, a bogrács, mégis jön a kérdés, mit főzz benne? Van egy szuper ötletem: erdei gombás tárkonyos ragu
Ha egy tartalmasabb ételre vágysz, ami könnyedén elkészíthető még a sűrű hétköznapokon is, de tökéletesen megállja helyét a hétvégi családi asztalon is, próbáld ki legújabb receptem!
Ezt imádni fogja az egész család – aki nem szereti a gomba ízét, az is bátran kóstolja meg, hisz a tárkony, mustár és tejfölös keveréknek köszönhetően sokkal különlegesebb ízt kaphatunk.
Hozzávalók 2-3 fő részére 2 napra:
- 0,7 kg sertéslapocka
- 1 üveg erdei gombakeverék
- tárkony, mustár, só, bors, fűszerpaprika
- vöröshagyma, fokhagyma, citrom
- tejföl, liszt, zsiradék, tojás, mustár


A vöröshagymát és fokhagymát tisztítás után vágjuk fel finomra, majd a felhevített zsiradékon dinszteljük meg. Az apróra vágott sertéshúst ekkor adjuk hozzá a hagymához, folyamatosan kevergetve fehéredésig pirítjuk. Alacsonyabb lángra véve (hogy ne legyen kesernyés) az őrült fűszerpaprikával megszórjuk, alaposan elkeverjük, felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi.
Jöhet a só, bors, majoranna, tárkony, mustár, majd fedő alatt puhára pároljuk.
Időközben elkészítjük a nokedlit: liszt, tojás, víz, só – és forrásban lévő víz!
Ha igazán különleges ételre vágysz, használj erdei gombakeveréket: barna és fehér csiperke, rókagomba, laskagomba és shimeji gomba vegyesen. (Üzletekben üvegesen is kapható)
Amint a hús kellően megpuhult (körülbelül egy óra alatt), keverd hozzá a gombát is, így párold tovább 10-15 percig, hogy az étel is megfelelően átvegye a hamisítatlan erdei ízeket.
A lisztet keverjük simára tejföllel és egy szedőkanál lével, majd folyamatos kevergetés közben óvatosan adagoljuk a raguhoz. Amennyiben szükséges, a habarást ismételjük meg, hogy elérje a megfelelő krémes állagot ételünk: legyen sűrű, ám maradjon szaftos… így tökéletes!


Ízlés szerint sóval, borssal, tárkonnyal, pár csepp citromlével igazíthatunk még rajta. Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzésem, kövess be a Feketebors gasztroblogon és Instagramon is!