Rosé szűz egresmártással, pirított baconbe forgatott újburgonyával
Piszke, pöszke, büszke, pöszméte, köszméte, egres – Te milyen néven ismered?



Az édesen savanykás gyümölcs a nyári hónapok elején szedhető. Szerencsére, nálunk elég csak kimenni a kertbe, és már gyönyörű terméseket találunk, zöld és piros színekben is.
Nagyobb hőség idején különösen jól esik a savanykás íz, így rögtön elkészült belőle nálunk is a gyümölcsszósz. Jól illik mellé a natúr hús, például csirkecomb, sertéskaraj, vagy szűzpecsenye.
A megtisztított piszkét hevített vajon kissé megpirítottam, ezáltal is puhább lesz, kissé összeesik állaga. Megszórtam kristálycukorral, majd felöntöttem annyi vízzel, ami éppen ellepi. Alacsony lángon főztem, pici só és vaníliás cukor, szegfűszeg hozzáadásával. Ízlés szerint pár csepp citromlé vagy reszelt citromhéj is hozzáadható, aki savanykásabban szereti. Amint kellően megpuhult, egy krumplinyomó segítségével áttördeljük (avagy botmixerrel pépesítjük). Kissé felforraljuk, addig egy tálkában egy kevés lisztet tejjel csomómentesre keverünk – ezt a folyamatot érdemes apránként végezni (2 ek liszt és 1 dl tej arányban), ne legyen hirtelen túl sűrű ételünk, jobb a fokozatosság. A piszkeszószhoz keverjük, pár perc rotyogtatás után még ismét ízesíthetjük cukorral, citrommal.
A sertés legnemesebb része a szűzpecsenye, mely méltatlanul ritkán kerül az asztalunkra. Ezúttal egy gyors pácot készítettem hozzá: étolaj, só, bors, szójaszósz, őrölt citromfű. Körülbelül egy órára a hűtőbe helyeztem, kellően ízletes legyen. Egy forró palacsintasütőn a szűz minden oldalát 1-2 perc alatt pirítsd meg, majd tedd félre, egy tepsibe / jénai tálba. Pici vizet aláöntve, lefedve maximum 10-12 percre tedd a sütőbe, 180 fokon rosé állagra sütve. (Ha teljesen átsütve szereted, akkor se süsd tovább 15 percnél!) A sütőből kivéve 5-10 percig pihentetni szükséges, szeletelés előtt.
Köretként az újburgonyát egyforma méretre vágtam, vajjal kikent tepsibe szórtam – kockázott baconnal együtt. Minimális olívaolaj, só, bors, alaposan átforgatva, majd mehet is a sütőbe, 180 fokra, időnként összeforgatva. Tálaláskor reszelt parmezánnal szórva garantáltan ízletes lesz!
- Extra tipp: ha a sült krumpli felét a húsból kifolyt lével, tejföllel, reszelt sajttal megszórva tovább sütöd, egy külön adag étel is készíthető, másnapra, vagy bé’ opcióként tálalva.


A teljes menü jól időzíthető, hisz a folyamatokat kényelmesen végezheted párhuzamosan, ezzel rengeteg időt spórolva – mindössze 40 perc alatt cakunpakk elkészíthető! Jó étvágyat!
A menü megtekinthető videón Instagramon és TikTokon | Kövess be a közösségi médián is!