Ha így készítem a töltött csirkecombot, mindig óriási sikert arat családom körében! Kövesd receptem lépésről lépésre, hogy te is egy igazán ízletes, omlós csirkehúst süss, ropogós bundával. Kínálj hozzá sült zöldségköretet, tartármártással, pár csepp citromlével bolondítva!
Szükségünk lesz két nagyobb tepsire, mely befér egymás alá a sütőbe, ezzel rengeteg időt spórolva, hogy együtt készülhet a főétel és köret. Természetesen, lehet csak felső, vagy csak alsó combot sütni, ízlés kérdése, számomra tölteni így a legkényelmesebb, nagyobb felületen.
Hozzávalók 4 fő részére:
- 40 dkg csirkemáj
- 6-8 db egész csirkecomb
- fokhagyma, vörös/lilahagyma, olíva/olaj, cukor
- só, bors, fűszerpaprika, majoránna, petrezselyem, tárkony
- 2 db tojás, 1 dl tej, száraz zsemle
- zöldségek vegyesen (lilahagyma, cukkini, kápiapaprika, burgonya, répa, kelbimbó)
Első lépésként a zsemlét (ami lehet kenyér is) darabokra tépkedve tejben áztatjuk, míg az apróra szelt vörös/lilahagymát pici olajon lepirítjuk. A csirkemájat megpróbálhatjuk akár késsel is a lehető legkisebb darabokra vágni, én aprítógéppel dolgozom. A májat a pirított hagymához keverem, pár perc alatt ezt is lepirítom, folyamatos kavargatás közben, ne tapadjon le. Zúzott fokhagymával, sóval, borssal, fűszerpaprikával, valamint sok majoránnával és petrezselyemmel fűszerezem – utóbbi kettő adja ételünk intenzív ízét, így mehet belőlük bőven!
- Extra tipp: érdemes lilahagymával dolgozni, sokkal finomabb lesz, eskü!
A beáztatott zsemlét kinyomkodjuk, hozzákeverjük a pirított csirkemájas masszát, és a 2 db feltört tojással együtt alaposan összekeverjük. A csirkecombokat megtisztítjuk, két ujjunkkal óvatosan a bőr alá nyúlunk, szétválasztva a hústól, és egy kiskanál segítségével a masszát beletöltögetjük. Vigyázz, lehetőleg ne szúrd át a bőrét, ahol kifolyna a töltelék! Érdemes már töltés előtt tepsibe rendezni őket. Mivel jelen esetben a csirkehús fűszerezése kevésbé lesz intenzív, így csak sóval és borssal, fűszerpaprikával elkevert olajos páccal dörzsöljük be minden oldalát. Öntsünk alá körülbelül 2 dl vizet, fedjük le, mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe.
A zöldségeket (tetszőlegesen – lilahagyma, cukkini, kápiapaprika, burgonya, sárgarépa, kelbimbó) kisebb kockákra vágjuk, együtt tepsibe helyezzük, sóval, őrölt feketeborssal, tárkonnyal fűszerezzük, majd egy kis olívaolajat csepegtetünk rá, alaposan összekeverjük. Körülbelül 1 dl vizet öntünk alá, lefedjük, így tesszük be a csirke mellé / alá / felé a sütőbe a köretet is.
Először a menü mindkét elemét puhára pároljuk (ehhez körülbelül egy óra szükséges), majd, ha a zöldségek megpuhultak, a hús pedig kezd leválni a csontról, fedő nélkül sütjük tovább, 15-20 percig. S hogy mitől lesz igazán ropogós a csirkehús bőre? Az utolsó 10 percben szórd meg kristálycukorral, majd picit nagyobb hőmérsékleten (maximum 200 fok) piríts rá!
Készülhet mellé tartármártás, fokhagymás joghurtos mártogatós, chilliszósz – jó étvágyat!