Kínai brokkolis csirke – a majdnem igazi!
Senkit se tévesszenek meg a különleges hozzávalók, érdemes néha kísérletezni az ízekkel! Ha követed a receptem leírását, biztosan le fogod vele nyűgözni szeretteid, és kétszer is meggondolod majd, legközelebb az áruházi kínálatból vásárolsz, avagy ismét önmagad készíted el ezt a finom kínai eredetű ételt! Nekünk nagyon bejött, és maximum egy óra elegendő elkészítéséhez.
Hozzávalók:
- csirkemellfilé (2 fő részére 0,5 dkg)
- étkezési keményítő, olaj, szódabikarbóna
- brokkoli, rizs, almaecet
- só, bors, chili, őrölt gyömbér, szójaszósz, szerecsendió
- fokhagyma, citrom, fekete szezámmag
A brokkolit forrásban lévő, sós vízben félpuhára főzzük, valamint elkészítjük a rizst is. A csirkemellfilét apró szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd egy evőkanál étkezési keményítővel, egy evőkanál almaecettel, valamint, egy teáskanál szódabikarbónával alaposan elkeverjük.
Egy mély serpenyőben, forró olajban fehéredésig pirítjuk a húst, folyamatosan kavargatva, ne tapadjon le. Egy mérőedényben 2 dl vizet csomómentesre keverünk 2 púpos evőkanál étkezési keményítővel, szójaszósszal – mehet belőle bőven, minél több, annál intenzívebb ízt kaphatunk! A szójaszószos keverékkel felöntjük a pirított csirkehúst, alaposan átkeverjük. A keményítőnek köszönhetően egyre sűrűbb állagot kapunk, időközben sóval, borssal fűszerezzük. Az igazán keleties ízvilágot az őrölt gyömbérrel, szerecsendióval, pár csepp citromlével és ízlés szerinti mennyiségű chillivel érjük el. Néhány gerezd fokhagymát összezúzunk, és a már félig megfőtt, kisebb darabokra vágott brokkolival együtt a húshoz keverjük. Alacsony lángon főzzük addig, míg a csirkehús teljesen puha lesz. Amennyiben szükséges, keményítővel, illetve vízzel tudunk még az állagán igazítani – az ízén pedig szójaszósz hozzáadásával tökéletesíthetünk.
Legyen sűrű, sötét, intenzív, pikáns!
Tökéletes köret hozzá a rizs, fekete szezámmal szórva. Kínáljunk hozzá külön tálkában is szójaszószt. Csepegtessünk rá citromlevet is, így lesz teljes az összhatás!
Extra tipp: keresd a bio üzletek kínálatában a szárított metélőhagymát is hozzá, isteni!