Kijevi pulykagolyó chilli mártogatóssal, fűszeres krumplipüré
A tányérunk minden elemét külön készítjük el, aprólékos munkával, emiatt érdemes több órát is rászánni a sütés – főzésre. Ha előre gondolkodunk, a fagyasztóba is mehet néhány darab pulykagolyó, rosszabb napokra – jól jön majd, amikor már csak elő kell venni, és pikkpakk kisütni.
Hidd el, később hálás leszel magadnak a többletmunkáért!
Figyelem! Ez egy nagyon időigényes recept… de ígérem, megéri elkészíteni!
Hozzávalók 4 fő részére:
- 1 kg darált pulykamell
- Só, bors, fűszerpaprika, szerecsendió
- Liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj, 100 g vaj, cukor, ecet
- Petrezselyemzöld, majoranna, fokhagyma
- Gouda sajt (reszelve), tej/föl, paradicsompüré
- Burgonya, szárított chili paprika egészben
Kezdésként a darált húst fűszerezzük (só, bors, fűszerpaprika, zúzott fokhagyma), majd a tojással is elkeverjük, félretesszük, hogy megfelelően összeérjenek az ízek. A töltelékhez a friss petrezselyemzöldet és két-három gerezd fokhagymát pici olívaolajjal aprítógépben összezúzzuk, majd az olvasztott vajhoz keverjük. Folyamatosan kevergetjük, sózzuk, borsozzuk, majd apránként elkeverjük hozzá a reszelt sajtot is. Egy sűrű masszát kell kapni, minél több a sajt, annál jobb! A tűzről levesszük, kistányérra öntve félretesszük, majd, ha kihűlt, hűtőbe helyezzük: megdermedve könnyebben adagolható lesz, nem folyik ki a húsból töltés közben.


A püréhez a krumplit meghámozzuk, felvágjuk, feltesszük sós vízben főzni. A már fűszeres húsból golyókat gyártunk, közepébe az ujjaink segítségével mélyedést nyomva. Innentől kezdődik a munka időigényes része, remekül el lehet szórakozni a kis töltött golyók formázásával.
Extra tipp: közben tölts egy pohár bort, kapcsolj zenét, filmet, podcast műsort!
Ha megdermedt a töltelék, egy kiskanál segítségével apránként töltsük meg a húsgolyókat, majd hideg vizes kézzel óvatosan nyomkodjuk össze, gombócokat formázva. Az 1 kg húsból körülbelül 25-30 db golyó készíthető. Ha végeztünk a golyók formázásával, egy tálcán (vagy dobozokba szortírozva) tegyük be a mélyhűtőbe őket, körülbelül 25 percre.


Időközben elkészítjük a krumplipürét is a kézi nyomó segítségével, tejjel, és/vagy tejföllel alaposan elkeverve, sóval, borssal és szerecsendióval (őrölt, vagy reszelve) fűszerezve.
Bár a húsgolyókhoz jól illik a klasszikus tartármártás is, de ezúttal chilis mártogatóst készítettem hozzá. A szárított, 5-6 db egész chili paprikát előkészítjük (szárát levágjuk), majd 2 dl forrásban lévő sós vízbe tesszük, így főzzük 5-8 percen keresztül. Ezután botmixer, vagy aprító segítségével összezúzzuk, majd tovább főzzük. Jöhet hozzá a só, bors, cukor, (opcionálisan zúzott fokhagyma), liszttel sűrűsítjük, néhány csepp ecetet csepegtetünk. Hogy enyhítsünk a tüzes ízén, egy adag paradicsompürét keverhetünk hozzá. Ízlés szerint tovább fűszerezhető, hígítható.
A kissé megdermedt húsgolyókat szokásos módon panírozzuk (liszt, tojás, zsemlemorzsa), majd forró olajban minden oldaluk aranybarnára sütjük. Ha szeretnénk szűkösebb napokra is hagyni, ezen a ponton kell félretenni: vagy a natúr golyókat hagyjuk a fagyasztóban, vagy közvetlenül panírozás után (még dermedt állapotban!) tesszük vissza, hogy csak sütni kelljen.


A pikáns mártás, fűszeres töltött pulykagolyók, és a krémes krumplipüré tökéletes összhangot jelent a tányérunkon. Érdemes rászánni az időt, energiát, és kipróbálni a receptem!