Biztosan tudni szeretnéd, hogyan oszd be jól a pénzed, és legyen (szinte) minden nap frissen készült menü az asztalon – mindezt persze változatosan, hisz senki sem szeret minden héten ugyanazt enni. Ráadásul a teendők mellett jusson idő a családra, hobbira is?
Mindannyian jól ismerjük gyerekkorunk kedvenc társasjátékát, ám akkor még nem gondoltuk volna, felnőttként valójában két dolog lesz igazán meghatározó háztartásunkban: az idő és a pénz.
Legbiztosabb partnerünk a fagyasztószekrény, ahová a szezonális zöldségekből érdemes mindig elraktározni, akár nyersen, akár kész étel, mártás formájában. Még a nyáron készítettem eredeti vadas mártást, a kertünkből szedett alapanyagokból (sárgarépa, fehérrépa, vöröshagyma, fokhagyma), melyből egy adagot eltettem rosszabb napokra – most jött el az ideje, így a főételem alapja adott volt. Hogy ne kelljen sokat időzni a hússal, egy nagyobb adag csontos karajt tettem fel főni, vegyes zöldségekkel. Jó minőségű húsárukból érdemes a piacon, termelőktől nagyobb mennyiségben előre bevásárolni, majd lefagyasztani, ne kelljen a szupermarketekbe kétnaponta rohangálni, sorban állni, és ott megvenni… ezzel is rengeteg időt megspórolva!
A sertéskarajt egyben főztem meg, körülbelül másfél óra alatt. Vöröshagyma, fokhagyma, zeller, sárgarépa, fehérrépa és petrezselyemzöld, valamint tört chili, feketebors, só elegendő, hogy egy kellemes ízű, natúr szeletet kapjunk. A karaj zsírszegény hús, diétázók is nyugodtan fogyaszthatják.
Miután minden megfőtt, a sárga és fehérrépát, valamint a két féle hagymát felszeleteltem, hozzáadtam a már meglévő vadas mártáshoz, az alaplé egy részével felöntve összeturmixoltam, pár percig együtt forraltam (szükség esetén további só, bors adagolásával), így az eltett mennyiség rögtön dupla adag lett. Köretként spagetti tésztát főztem ki, az egészben főtt karajt pedig szeletelve kínáltam. A krumpligombóc ezúttal sajnos elmaradt… pedig nagyon jól illene mellé!
A finom húsleves ezúttal hús nélkül maradt – ezekre az esetekre érdemes otthon tartalékban tartani egy zacskó fagyasztott levesbetétet is (májgaluska, húsgombóc, grízgaluska), akciósan már körülbelül 500 Ft / csomag áron hozzájuthatunk egyes üzletekben. Természetesen, mindez úgy lenne igazi, ha magunk készítenénk (apropó, ITT olvastad már az én májgaluska receptem?), ám most próbáltam az idővel is megfelelően gazdálkodni, és egyszerre kétféle menüt elkészíteni. A májgaluska leves mellé jól illik egy édesebb étel, mint például palacsinta, tejbegríz, lekváros nudli, aranygaluska, így amíg a hús megfő, ezek közül bármelyik opció másnapra könnyedén előkészíthető – ráadásul, egy mindenre felkészült háztartási kamra meglévő elemeiből.
A fent levezetett példán keresztül 2×2 napi mennyiségben gondolkodva, majdnem egy egész heti menü elkészíthető, körülbelül két óra konyhai jelenléttel, néhány ezer forint összköltséggel számolva. Pénztárcakímélő, családbarát menüsor, szívből ajánlom elkészítésre!
Ha tetszett a bejegyzésem, kövess be a Feketebors gasztroblogon és Instagramon is!