Főétel

Fűszeres húsgombóc

Fűszeres húsgombóc hagymás – tejszínes szószban

Ezt a receptet elsősorban a hétköznapokra ajánlom, hisz rendkívül egyszerű, és alapanyagai egy átlagos háztartásban többnyire mindig megtalálhatóak otthon. Könnyű belőle nagyobb adagot is készíteni, így 2-3 napra is meg van oldva a „Mi legyen holnap az ebéd?” kérdés.

Hozzávalók 4 fő részére:

  • 500 gr darált hús
  • fokhagyma, vöröshagyma
  • főzőtejszín, liszt, étolaj, 2 tojás, zsemlemorzsa
  • 1 csomag tészta (pl. penne, tagletielle, orsó)
  • só, bors, (füstölt) fűszerpaprika, petrezselyemzöld

Első lépésként a húsgombócokat formáztam meg: a darált húshoz hozzáadtam a két tojást, sóval, borssal, zúzott fokhagymával, füstölt fűszerpaprikával fűszereztem, és épp csak annyi zsemlemorzsával kevertem, amitől jól formázhatóvá vált. Időközben a tésztát feltettem főzni, végül hideg vizes kézzel megformáztam az apró húsgombócokat is. Egy mélyebb serpenyőben forró zsiradékban aranybarnára pirítottam minden oldalukat, kiszedtem, félretettem őket, majd ebből a zsiradékból 2-3 evőkanállal átkanalaztam egy nagyobb edénybe (plusz ízt adva ezzel a szósznak), melyen megpirítottam a kockákra vágott vöröshagymát. Tűzről félrehúztam, liszttel megszórtam, alaposan elkevertem (kvázi berántottam), a tészta főzőlevével felöntöttem, kevergettem.

Felöntöttem 200 ml 20% főzőtejszínnel, majd 3 nagy gerezd fokhagymát összezúztam, hozzákevertem. Aki nem szereti a hagymadarabkákat, ezen a ponton botmixerrel pépesítheti.

A húsgombócokat a tejszínes mártáshoz adjuk, alacsony lángon főzzük. Amennyiben szükséges, mennyiségi igénytől függően, vízzel még felöntjük, liszttel ismét sűrítjük (külön tálkában elkeverve a forró mártást, majd óvatosan visszaönteni az edénybe, kavargatva, a gombócokra vigyázva).

Tésztával, friss petrezselyemmel szórva tálaljuk, ízlés szerint sajtreszelékkel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük