Rántott csirkemáj – a szervezet megfelelő vaspótlása
A hétvégén (a hagymakrémleves mellé) rántott csirkemájat sütöttem, kukoricás rizzsel, és összeszedtem a leghasznosabb tanácsokat, amivel te is elkészítheted a tökéletesen átsült, mégis omlós, finom rántott májat.
A csirkemájat megtisztítjuk az inas részeitől, majd egy órára tejbe áztatjuk – ezzel nem csak, hogy puha marad a máj, de megakadályozzuk a forró olaj fröcsögését is sütés közben.
A 70 dkg májhoz annyi tejet adtam, ami éppen ellepte, majd óvatosan hozzákevertem a zúzott fokhagymát (ehhez a mennyiséghez 3-4 gerezd szükséges), és mindössze őrölt borssal fűszereztem.
A nyers májat nem szabad megsózni!
Míg a csirkemájat tejben áztatod, elkészítheted a köretet, vagy épp felteheted a levest főzni. Jól illik hozzá a csirkeragu leves; hagymakrémleves; és a lebbencsleves is.
A panírozás lépéseit minden magyar ismeri: liszt, tojás, zsemlemorzsa. Ezúttal a felvert tojáshoz bátrabban adagolom a sót, hisz a nyers máj általa lesz megfűszerezve.
Egy mélyebb serpenyőben felforrósítottam az étolajat, annyit, ami épp ellepi majd a szeleteket is. Körülbelül 5-6 percen keresztül sütöttem őket, időnként megforgatva, egységesen átsüljön minden oldala. Az idő letelte után egy nagyobb darabot ellenőrizzünk, rendesen átsült-e már a közepe. Belül puha, kívül ropogós!
Tálalás előtt szintén érdemes megsózni, akár petrezselymet is szórhatunk rá. Készítsünk tartármártást, jól fog esni hozzá.
Tudtad, hogy a máj vasban rendkívül gazdag étel? Ahogyan többek közt a többi belsőség, tenger gyümölcsei dió, kukorica, mák, méz, sóska, mazsola, uborka is, így tudatos táplálkozással koordinálható szervezetünk vasfeldolgozása és -tárolási kapacitása. A vasellátottság függ a beviteltől, a felszívódástól és a veszteségtől – vannak anyagok, amelyek csökkentik a felszívódást, mint például a rostos ételek, tea, kávé, ezzel szemben a C-vitamin kifejezetten elősegíti azt. A felnőttek napi vasszükséglete 10-15 mg, a gyerekeké 7-8 mg (korosztály és nem, életciklus alapján eltérő lehet).