A következő napok szeretteinkről, és különösen a finom ételekről szólnak. Halászlé, töltött káposzta, rántott hal, beigli, zserbó… és persze a fáról csent szaloncukor. Ha szeretnéd vendégül látni szeretteid, barátaid, lepd meg őket a szokásos chips – popcorn – pogácsa trión túl egy igazán személyes alkotással, ehhez hozok pár ötletet most nektek: pikáns fasírtgolyók, házi készítésű salsa szósz tortilla chipssel, egyben sült karajszeletek, különféle sajtok, feketeerdei sonka, kolbász, olívabogyó, koktélparadicsom, retekcsíra, őzgerinc csirkemell, zöldségkrém, grossini…
- Az első tálamhoz két fő elem készült: fasírtgolyók, és mézes – mustáros csirkecombok, rozmaringgal sütve. A fa tálam alsó rétege saláta (lehet rukkola, madársaláta, vegyesen is), melyre helyeztem a sülteket, majd minden mást. Csipegetni bőségesen lehet róla olivabogyót, koktélparadicsomot, kígyóuborkát, chipset, magvakat, illetve különféle sajtokat is – apróra vágva, tekerve, szétszórva. A grossinit (sós rudacska) feketeerdei sonkába tekertem, de további sonkaszelet variácókat is helyezhetünk még tálunkra. Szalámiból rózsát hajtogattam, dekorációként narancs szeleteket, rozmaring ágat használtam. Összesen 2 nagy tál készült: 1 kg darált hús, 18 db csirkecomb, plusz kiegészítők – ez a mennyiség körülbelül 12-15 fő részére jelent bőséges uzsonna mennyiséget, természetesen a sütemények mellé.


- A második tál alapjaként szintén salátát helyeztem, a kiegészítő elemeket pedig a kamrában találtam, korábbi akcióknak és termelői vásároknak hála: mandulával töltött olivabogyó, zöldfűszeres / chilis sajtrolád, dió, retekcsíra. Érdemes az összejövetel előtti időszakban már nyitott szemmel járni a boltokban, hisz sokszor 40-60% kedvezménnyel is ki lehet fogni különleges árukat. A Stefánia szelethez 5 db főtt tojásra volt még szükségem, az apróra vágott csirkemellet tejfölös – reszelt sajtos – tojásos masszában baconbe tekerve 2 db őzgerinc formában sütöttem ki, a sertéskaraj pedig egyben lett sütve, zöldfűszeres kéregben.


- A gyerekek kedvence az őzgerinc formában sült csirkemell, ezt szinte mindig mindenféle hidegtálhoz elkészítem. Két őzgerinc formához (mely körülbelül 4-5 fő részére elegendő adag) az 500 dkg csirkemellet apróra vágjuk, egy kis dobozos tejföllel elkeverjük, jöhet hozzá 3 evőkanál liszt, 3 tojás, reszelt sajt, tömlős sajt, só, bors, fokhagymapor, valamint, petrezselyem. A formákat vajjal kikenjük, megszórjuk zsemlemorzsával, majd a vékony baconszeletekkel kibéleljük. Erre jöhet rá a húsos massza, majd óvatosan behajtjuk a bacon szeleteket, hogy minden oldalról alaposan védve legyen, nehogy kibukjon a massza belőle. Lefedve a sütőben sütjük 180 fokon egy órán keresztül. Ha kellően átsült, nagyon óvatosan egy másik tepsibe kiborítjuk a formát, hogy a teteje is szép aranybarnára piruljon.


Pro tipp: A tálakat elkészíthetjük és összeállíthatjuk már előző este, így aznap tényleg már csak a vendégekre koncentrálhatunk! A tálak Karácsonykor, két ünnep közt, de akár Szilveszterre is tökéletes választás, hogy biztosan legyen, ami felszívja az éjféli pezsgőt.