Bugaci borsós betyárragu
Ha egy valóban laktató ragura vágysz, mindenképpen mentsd el magadnak a receptem! Tartalmas, sűrű, igazán kiadós fogás, mely tutira a férfiak kedvence lesz! Kipróbáltam, bevált – most Te jössz! Addig is, írd meg kommentben, melyik nálad a nyerő: borsó, gomba, vagy mindkettő?!
Hozzávalók 8 fő részére: vöröshagyma (1 db), fokhagyma (3 gerezd), sertéstarja (1,2 kg), paradicsom (2 db), sűrített paradicsom (200 ml), zöldborsó, gomba, fehér- és füstöltszalonna (10 dkg), só, bors, fűszerpaprika, tejföl, friss petrezselyem, tészta / nokedli
A zöldségeket megmossuk, felszeleteljük, a szalonnát kockára, a húst pedig csíkokra vágjuk. A hozzávalókat akár már a főzést megelőző napon is előkészíthetjük, így körülbelül egy órát megspórolunk vele másnap, ebéd előtt! A szalonna zsírján aranybarnára pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzákeverjük a húst, amit szintén fehéredésig pirítunk. Ezt követően jöhet rá a só, bors, és immár alacsony lángon kavargatva a fűszerpaprika is, majd felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, lefedve pároljuk körülbelül 20 percig. Ekkor hozzáöntjük a cikkekre vágott és sűrített paradicsomot is, a zúzott fokhagymát, valamint, friss petrezselyem zöldet szeletelünk rá. Alaposan elkeverjük, és továbbra is lefedve pároljuk. Igény esetén pici vízzel ismét felöntjük, még szaftosabb legyen ételünk. Amint a hús megpuhult, jöhet a borsó és gomba is, együtt főzzük további fél órán át, kellően átvegye a ragu a zöldségek finom ízét. A szaftból egy kis adagot alaposan elkeverünk tejföllel, majd az egész raguhoz öntjük, ezzel egyúttal be is sűrítjük. Minél több a tejföl, annál jobb!
Köretként leginkább a nokedli illik hozzá, de kínálhatjuk natúr tésztával is.
Extra tipp: ha nagyobb adag készül, a borsó és gomba hozzáadása előtt tegyél félre belőle, amit lefagyaszthatsz, így rosszabb napokon is rendelkezésedre áll egy szuper ragu alap! Akár önmagában, tésztával fogyasztva is remek megoldás vészhelyzet esetén.