Kiskunság

Bugaci betyárragu

Bugaci borsós betyárragu

Ha egy valóban laktató ragura vágysz, mindenképpen mentsd el magadnak a receptem! Tartalmas, sűrű, igazán kiadós fogás, mely tutira a férfiak kedvence lesz! Kipróbáltam, bevált – most Te jössz! Addig is, írd meg kommentben, melyik nálad a nyerő: borsó, gomba, vagy mindkettő?!

Hozzávalók 8 fő részére: vöröshagyma (1 db), fokhagyma (3 gerezd), sertéstarja (1,2 kg), paradicsom (2 db), sűrített paradicsom (200 ml), zöldborsó, gomba, fehér- és füstöltszalonna (10 dkg), só, bors, fűszerpaprika, tejföl, friss petrezselyem, tészta / nokedli

A zöldségeket megmossuk, felszeleteljük, a szalonnát kockára, a húst pedig csíkokra vágjuk. A hozzávalókat akár már a főzést megelőző napon is előkészíthetjük, így körülbelül egy órát megspórolunk vele másnap, ebéd előtt! A szalonna zsírján aranybarnára pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzákeverjük a húst, amit szintén fehéredésig pirítunk. Ezt követően jöhet rá a só, bors, és immár alacsony lángon kavargatva a fűszerpaprika is, majd felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, lefedve pároljuk körülbelül 20 percig. Ekkor hozzáöntjük a cikkekre vágott és sűrített paradicsomot is, a zúzott fokhagymát, valamint, friss petrezselyem zöldet szeletelünk rá. Alaposan elkeverjük, és továbbra is lefedve pároljuk. Igény esetén pici vízzel ismét felöntjük, még szaftosabb legyen ételünk. Amint a hús megpuhult, jöhet a borsó és gomba is, együtt főzzük további fél órán át, kellően átvegye a ragu a zöldségek finom ízét. A szaftból egy kis adagot alaposan elkeverünk tejföllel, majd az egész raguhoz öntjük, ezzel egyúttal be is sűrítjük. Minél több a tejföl, annál jobb!

Köretként leginkább a nokedli illik hozzá, de kínálhatjuk natúr tésztával is.

Extra tipp: ha nagyobb adag készül, a borsó és gomba hozzáadása előtt tegyél félre belőle, amit lefagyaszthatsz, így rosszabb napokon is rendelkezésedre áll egy szuper ragu alap! Akár önmagában, tésztával fogyasztva is remek megoldás vészhelyzet esetén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük