Háztartási kisokos

Bécsi szelet / Rántott hús

Tudtad, melyik az 5 lényeges különbség a bécsi szelet és rántott hús között?

  • Az eredeti bécsi szelet kizárólag száznaposnál nem idősebb, zsenge borjúhúsból készíthető, minden más alapanyagból sütött étel csupán a „rántott szelet bécsi módra” nevet kaphatja – ennek biztosításaként az osztrák törvények által védetté vált a „Wiener schnitzel” megnevezés.
  • A borjúhúst 1 cm vastagságúra szeletelik, felszíni méretét pillangóvágással megduplázzák, majd egy klopfoló sima felével óvatosan papírvékonyra ütik, ezzel a módszerrel garantáltan puha marad a hús.
  • A panírozáshoz frissen darált házi császármorzsát használnak, a tojást pedig kevés tejjel verik fel, hogy még ropogósabb legyen a bunda. Az így bepanírozott húst rögtön, forrón habzó vajzsírban aranybarnára sütik, mindkét oldalát körülbelül 2-2 perc alatt.
  • A kész ételt citrommal, ecetes – lilahagymás burgonyasalátával, uborkával, valamint, számos helyen vörösáfonya lekvárral szolgálják fel. Néhány csepp citromlé által sokkal ízletesebbé válik a hús, viszont a könnyű facsarhatóság érdekében inkább szeletelve, mint karikára vágva kínálják.
  • A hagyományos bécsi szelet fűszerezéséhez mindössze só és bors szükséges, míg a nálunk elterjedt rántott húsnak különböző variációit is ismerjük, például szezámmagos, vagy tejfölös-fokhagymás bundában sütve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük