Háztartási kisokos

Tokányvariációk

Csikós, borsos, vagy hentes?

Összeszedtem a legnépszerűbb tokány recepteket, hogy te is eligazodj a széles kínálatok közt!

A tokány alapja a merőlegesen, 4-6 cm hosszú ceruzavastagságúra vágott sertéshús (lapocka, karaj, tarja), ezt nevezik „tokányra vágásnak”. A szalonna zsírját kisütjük, kiszedjük, félretesszük. A vöröshagymát nem kell pirítani, csupán megfonnyasztjuk, ezután jöhet hozzá a fokhagyma, hús.

Miután a hús kifehéredett, megszórjuk sóval és őrölt borssal, felöntjük vízzel, lefedve pároljuk. A harmadik legfontosabb fűszerünk a majoránna, ez minden tokány lelke! Ha a húst félpuhára pároltuk, hozzáadhatjuk az apróra vágott paprikát, paradicsomot is, majd együtt pároljuk tovább – utóbbi adja meg a tokány szép színét is. Fontos! A tokány recept nem tartalmaz őrölt fűszerpaprikát!

Az alap elkészítését követően jöhetnek a különböző variánsok:

– borsos: intenzív borsos íz, klasszikus alap

– hentes: csíkokra vágott csemegeuborkával

– csikóstokány: tejfölös habarással készül

– bakonyi: gombával, tejfölös habarással

– temesvári: zöldbabbal, tejfölös habarással

– hétvezér: háromféle húsból készül: marha, sertés, borjú

– betyár: kakukkfűvel fűszerezve, sörrel felöntve

– debreceni: kolbász szeletekkel gazdagítva

– frankfurti: karikákra vágott virslit adunk hozzá

Tájegységenként eltérő lehet egy-egy recept, de a legnépszerűbbek ismeretével ezután tuti nem tudsz mellé lőni a választásban! Ismersz még más receptet is? Írd meg nekem, közzéteszem!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük