Csikós, borsos, vagy hentes?
Összeszedtem a legnépszerűbb tokány recepteket, hogy te is eligazodj a széles kínálatok közt!
A tokány alapja a merőlegesen, 4-6 cm hosszú ceruzavastagságúra vágott sertéshús (lapocka, karaj, tarja), ezt nevezik „tokányra vágásnak”. A szalonna zsírját kisütjük, kiszedjük, félretesszük. A vöröshagymát nem kell pirítani, csupán megfonnyasztjuk, ezután jöhet hozzá a fokhagyma, hús.
Miután a hús kifehéredett, megszórjuk sóval és őrölt borssal, felöntjük vízzel, lefedve pároljuk. A harmadik legfontosabb fűszerünk a majoránna, ez minden tokány lelke! Ha a húst félpuhára pároltuk, hozzáadhatjuk az apróra vágott paprikát, paradicsomot is, majd együtt pároljuk tovább – utóbbi adja meg a tokány szép színét is. Fontos! A tokány recept nem tartalmaz őrölt fűszerpaprikát!
Az alap elkészítését követően jöhetnek a különböző variánsok:
– borsos: intenzív borsos íz, klasszikus alap
– hentes: csíkokra vágott csemegeuborkával
– csikóstokány: tejfölös habarással készül
– bakonyi: gombával, tejfölös habarással
– temesvári: zöldbabbal, tejfölös habarással
– hétvezér: háromféle húsból készül: marha, sertés, borjú
– betyár: kakukkfűvel fűszerezve, sörrel felöntve
– debreceni: kolbász szeletekkel gazdagítva
– frankfurti: karikákra vágott virslit adunk hozzá
Tájegységenként eltérő lehet egy-egy recept, de a legnépszerűbbek ismeretével ezután tuti nem tudsz mellé lőni a választásban! Ismersz még más receptet is? Írd meg nekem, közzéteszem!