A hideg téli időszakban egy forró tányér leves mindig jó választás, különösen, ha az tele van vitaminnal! Ezúttal hagymakrémleves készült, íme az én receptem:
A hagymákat apróra vágtam, forró olajon lepirítottam (2-3 fő részére főzve összesen 4 db nagy vöröshagymát, 5-6 gerezd fokhagymával, ez két étkezésre való mennyiség). Hozzáadunk két evőkanál lisztet, majd felöntjük 0.5 liter alaplével. Húsleves főzése során mindig teszek el a fagyasztóba, hisz krémlevesekhez ideális, sokkal intenzívebb ízeket kaphatunk általa. Ennek hiányában dolgozhatunk alaplé kockával is, előzetesen meleg vízzel elkeverve.
A leves alapot körülbelül 35 percen keresztül főzzük, közben sóval, borssal fűszerezzük, időnként átkevergetve, ne tapadjon le a liszt. Ha eléggé megpuhult a hagyma, botmixer (vagy turmixgép) segítségével krémes állagúra keverjük, ezután jöhet hozzá a 200 ml főzőtejszín is. Folyamatosan kevergetjük, ízlés szerint tovább fűszerezzük.
Tálalhatjuk pirított kenyérkockával, vagy levesgyöngyökkel is. Tuti tipp: reszelj hozzá füstölt trappista sajtot is, mely rögtön elolvad a forró levesben, még krémesebbé téve azt!
